loginet_shop.general-error

Hogyan válasszuk ki a megfelelő védőcipőt?

Nem mindenki születik munkavédelmi specialistának, de mégis rendkívül fontos, hogy a megfelelő védőcipőt válasszuk ki magunknak a munkavégzéshez.

Biztonságos és kényelmes védőcipő vagy védőbakancs nélkül a lábad ki van téve a legkülönfélébb baleseteknek és veszélyezteti a biztonságos munkavégzést is számodra. A megfelelő cipő kiválasztásához ismerned kell magadat és persze a munkahelyed által támasztott elvárásokat.

Munkavédelmi bakancs vagy inkább cipő?

A legtöbb esetben a döntés egyedül rajtad múlik, a legfontosabb szempont az egyéni kényelem vagy a megszokás. Ha sok időt töltünk lábbelinkben érdemes jobban szellőző típust választani, azonban vannak akik a bakancsra esküsznek, hisz az körbeöleli a bokát, stabilabb tartást biztosít, ha külső területen dolgozunk nem megy bele a sóder, kavics, homok. A zárt területeken, mint például egy raktár, sokkal jobban érezhetjük magunkat egy szellőző félcipőben.

A cipő színe és anyaga

Munkahelyünk és munkakörülményeink gyakran megválaszthatják cipőnk színét, anyagát és egyéb tulajdonságait is. Az élelmiszeripari területek többségén például előírás ma már a fehér színű védőcipő vagy védőbakancs. Amennyiben munkáltatónk nem szabja meg a cipőnk színét, úgy érdemes munkakörülményeink alapján választani. Olajos, vagy egyéb szennyeződésekkel teli környezetben érdemes feketét választanunk. Ugyan ebben a nedves vegyszeres környezetben jobban járunk egy színbőr védőcipővel, mint egy textil elemekkel tarkított lábbelivel. A színbőr cipők hátránya, hogy jóval kényelmetlenebbek textil társaiknál, és az egész napos munkavégzés során nem biztosítanak megfelelő lélegzést lábunk számára.
 

A Puma Safety színbőr Condor S3-as védőcipői

 

A munkahely előírásai

Munkahelyünkön a munkavédelmi cipőkkel támasztott előírásokat a munkavédelmi szakember fogja meghatározni. Ezért ha magunknak vásárlunk cipőt munkahelyünkre mindenképp érdemes előbb megkérdeznünk, hogy pontosan a szabályzatok szerint milyen minősítésű cipőt vagy bakancsot kell vásárolnunk.

Az S-es minősítéssel kezdődő cipők rendelkeznek acél vagy kompozit esetleg üvegszálas orrmerevítővel. Az SB jelölésű lábbelik csak lábujjunkat védik. Míg az S1 jelölésű védőcipők már lábujjaink védelme mellett antisztatikus tulajdonságokkal és energia elnyelő sarokkal is bírnak. Minél nagyobb az S-jel melletti számozás, a cipő annál több védelmi funkcióval rendelkezik.

SB: Orrmerevítővel, mely megvéd a 200 J energiájú zuhanó, leeső tárgyak ellen és 15 Kn nyomás elleni védelmet biztosít.

SBP: Orrmerevítővel, mely megvéd a 200 J energiájú zuhanó, leeső tárgyak ellen és 15 Kn nyomás elleni védelmet biztosít valamint acél talplemez a talpátszúrás ellen.

S1: Orrmerevítővel, mely megvéd a 200 J energiájú zuhanó, leeső tárgyak ellen és 15 Kn nyomás elleni védelmet biztosít. Zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonságok, és energialenyelő sarok.

S1P: Orrmerevítővel, mely megvéd a 200 J energiájú zuhanó, leeső tárgyak ellen és 15 Kn nyomás elleni védelmet biztosít. Zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonságok, és energialenyelő sarok. Valamint talpátszúrás elleni védelem

S2: Orrmerevítővel, mely megvéd a 200 J energiájú zuhanó, leeső tárgyak ellen és 15 Kn nyomás elleni védelmet biztosít. Zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonságok, és energialenyelő sarok. Nedvességfelszívódás elleni védelem és alacsony vízgőzáteresztő képesség.

S3: Orrmerevítővel, mely megvéd a 200 J energiájú zuhanó, leeső tárgyak ellen és 15 Kn nyomás elleni védelmet biztosít. Zárt kéregrész, antisztatikus tulajdonságok, és energialenyelő sarok. Nedvességfelszívódás elleni védelem és alacsony vízgőzáteresztő képesség. Továbbá talplemez

S4:  Egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik 200 J acél orrmerevítővel. Antisztatikus tulajdonságok és energiaelnyelő sarok.

S5: Egybe fröccsöntött vagy vulkanizált lábbelik 200 J acél orrmerevítővel. Antisztatikus tulajdonságok és energiaelnyelő sarok, továbbá talpátszúrás elleni védelem.
 

A Portwest S3-as minősítésű Mustang védőcipője

 

Amennyiben saját célra vásároljuk munkavédelmi cipőnket, alaposan tekintsük át munkakörnyezetünket és munkafolyamatainkat a megfelelő döntés meghozásához. Ha például belső térben dolgozunk válasszunk szandált vagy klumpát, hisz ezek is elérhetőek már különböző védelmi fokozatokkal. Külső munkavégzés esetén azonban válasszunk bakancsot, vagy a téli hideg időben szőrmebéléses munkavédelmi bakancsot.

Ha például egy raktárban dolgozunk, ahol nehéz dobozok eshetnek a lábunkra érdemes S1-es minősítésű cipőt választani, hisz ebben orrmerevítő van, mely megvédi lábujjainkat. És energia elnyelő sarok is amely könnyebbé teszi számunkra a napi 8-10 órás munkavégzést. Ha ebben a raktárban esetleg üres raklapok, szögek stb. hevernek a padlón érdemes S1P-s védőcipőre váltanunk hisz ezekben már talpátszúrás elleni védelem is található, mely megóv minket a szúró tárgyaktól. Külső területeken hasznos lehet számunkra egy S3-as bakancs, hisz ezek többsége vízlepergető tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ha könnyebb súlyú védőcipőket keresünk akkor válasszunk fémmentes lábbeliket. Hisz ezek orrmerevítői kompozit vagy üvegszálas anyagból készülnek, így súlyuk jelentősen csökken. A gyártók többsége kifejezetten gyárt olyan modelleket ahol a cipő könnyű súlyára helyezik a hangsúlyt, hogy az minél kényelmesebb legyen a dolgozó számára. Mint például a Puma Safety Argon védőcipője, vagy Krypton bakancsa, esetleg a Portwest FT15-ös új fejlesztésű lábbelije.
 

Puma Safety Argon

 

Ha a munkakörnyezetünkben magas hő uralkodik, keressük a HRO jelzésű védőcipőket, hiszen ezek 200 vagy 300 fokig hőálló talpakkal rendelkeznek, de speciális hegesztési munkákhoz akár külön erre kifejlesztett lábbelit is találhatunk, mint a  Portwest FW07-es bakancsa, vagy a Exena Weld bakancs.

Hideg ellen kiváló védelmet nyújthatnak a szőrme béléses bakancsok. Ha pedig extrém hideg ellen kell védekezünk keressük a CI jelölést a cipő mellett, hisz az ezzel a jelöléssel ellátott lábbelik akár -20 fokos hidegben is megvédik a lábunkat.

 

Milyen árú cipőt érdemes vásárolnom?

Az ár a legtöbb esetben kényes kérdés lehet. Mi azt mondjuk, ha az ember biztonságáról van szó, bizony nem érdemes spórolni. Hisz ha már védőcipőt keres, valószínű, hogy a legtöbb idején bizony a lábán tölti, ami az egyik legdrágább kincsünk. A munkavédelmi piac azonban mégis tele van kiváló ár-érték arányt tükröző termékekkel.

Az írországi Portwest termékeit szigetországi léptékkel a „Well You” kategóriába sorolják. Ez nagyon szabad fordításban annyit tesz, hogy „jó neked”. Ezek a termékek valóban jók, hisz elérhető áron kínálják a legkedvezőbb megoldásokat. És nem csak a lábvédelem de a munkavédelem egész területén. A Portwest Európa egyik legnagyobb munkavédelmi termékeket gyártó cége, megoldásaikkal pedig évről évre kivívják a piac elismerését és a szakmai díjait. Termékeik kiváló alapanyagokból a legújabb gyártási technológiákkal készülnek.

Aki pedig extrém megoldásokra és kényelemre vágyik, annak ajánljuk a Puma Safety termékeit. Sierra Nevada bakancsuk ideális lehet azoknak, akik rengeteg időt töltenek guggolva vagy térdre ereszkedve munka közben. Ők bizonyára tapasztalták már, hogy milyen sűrűn kell munkavédelmi cipőt váltaniuk. A Sierra Nevada bakancs megerősített Cordura illesztései sokkal nagyobb élettartamot szavatolnak.

 

Ha kiválasztottuk a kívánt védőcipőt mindenképpen ellenőrizzük a mérettáblázatot, hisz termékeink más-más országokban készülnek az ottani normák szerint.