loginet_shop.general-error

5+1 tipp a munkaruha makacs foltjai ellen

A munkaruhák sorsa elkerülhetetlenül az, hogy bekoszolódnak. Ahhoz, hogy megőrizhessék sokáig funkcionalitásukat, fontos észben tartani az alábbi tanácsokat.

 


1. Nézd meg a címkét!

Minden munkaruhán megtalálhatóak a belső címkék, melyek a mosási irányelveket tartalmazzák. Sokan nincsenek tisztában a szimbólumokkal és ugyanúgy mossák, mint bármelyik más ruhát. Ám ha nem szeretnénk azt, hogy kinyúljon, kibolyhosodjon vagy kopásnak induljon munkaruhánk, akkor érdemes ezeket az utasításokat betartani.
 


Na jó, csak viccelünk, ez a helyes jelentése a szimbólumoknak:
 


2. Ne várj a mosással sok időt

Bármilyen foltról is legyen szó, sárról, fű-, olaj-vagy zsírfoltról, nem érdemes halogatni a mosását, mert annál nehezebb lesz kitisztítani. A kosz bele fog száradni az anyagba és csak hosszas áztatást követően lehet azt kiszedni. Tehát ne hagyjuk sorsára a munkaruhát hazaérve a műszak után sem.
 

3. Az áztatás még segíthet

Ha mégsem sikerült időben mosógépbe tenni a munkaruhát, akkor az áztatás még segítségünkre lehet. Mielőtt nekiesnél, előbb próbáld meg kefével ledörgölni a foltot, ha nagyon rászáradt. Habár az áztatás igényel egy kis plusz időt, és ilyenkor eszünkbe jut, hogy de jó lett volna meló után bedobni a mosógépbe. De mégis foltmentes ruhát kapunk, ha beáztatjuk kicsit. Egy vegyszeres langyos vízben 10-15 perces állás általában elegendő ahhoz, hogy az anyag és a koszfolt textúrája fellazuljon. Ezután még érdemes a foltot megdörzsölni, hogy a mosógépnek minél kevesebb feladata legyen, majd a címke szerinti hőfokon elindíthatjuk a mosást.


4. Nem mindegy, hogy mit hogyan teszel a mosógépbe

Azonos színű és mosási igényű munkaruhákat tegyünk össze úgy, hogy kifordítottuk őket és a zipzárakat felhúztuk, a zsebeket kiürítettük. Főként a fémes zipzárak okozhatnak balesetet azzal, ha lehúzva maradnak, mert könnyen beleakadhat bármilyen anyag, és megsérti vagy elszakíthatja azt. A kiürítetlen zsebek nagy bosszúságot okozhatnak. Ma már léteznek olyan zsebkendők, melyek a mosás során lebomlanak, de a legtöbb még mindig apró kis fehér darabkákra esik szét, beleragadva a ruhákba. Emellett arra is érdemes odafigyelni, hogy mosógépünket ne tömjük tele a munkaruhákkal, mert különben nem tud a víz és a mosószer mindenhova eljutni.


5. Mosás utáni teendők

Azzal, ha igényesen teregetjük ki a munkaruhákat, megspórolhatjuk magunknak a vasalást. Világos, jól szellőző helyen és nem összezsúfolva könnyebben száradnak a ruhák, így hamarabb fel lehet újra venni őket. Vasalásnál érdemes kifordítani a ruhát és itt is megnézni a címkét, hogy milyen hőfok ajánlott.
 


+1 A jó öreg házi praktikák mindig beválnak

A modern mosógépek és mosószerek előtt is léteztek makacs foltok, amiket valahogyan el kellett távolítani. Fehér vagy világos színű munkaruhák bekoszolódása esetén sokan használnak a mai napig ecetet vagy szódabikarbónát, amik visszahozzák az eredeti tiszta színt is. A rozsda- vagy izzadságfolt ellensége a citrom. Ha bedörgölöd vele a felületet, mosás után nyoma sem lesz a barna foltoknak. Még hatásosabb tipp, ha szódabikarbónás-citromos vízben áztatod a munkaruhádat mosás előtt. Olajfoltokra a hintőpor a megoldás. Ezt a bedörzsölés után hagyni kell egy napig állni, majd kis átkefélés után be lehet tenni a mosógépbe. Ha fűfoltos lett a munkaruhánk, alkohollal átdörgöljük, majd kiöblítjük szappanos vízzel, és mosás után újra a régi a ruhánk.