loginet_shop.general-error

A softshell jelentése

4 kiváló tulajdonság egyetlen anyagban ötvözve.

DX474 - Portwest DX4 Softshell kabát


Hűvösebb, őszi munkanapokon, mikor eshet az eső és a szél is fúj, az ember hirtelen nem is tudja, mit vegyen fel. Akinek viszont van softshell kabátja, az nem gondolkodik sokat, hiszen az alapanyagnak köszönhetően egyszerre képes védeni mindhárom időjárási viszontagságtól. De hogyan?
 

Hogy megkapjuk a választ, először megvizsgáljuk magát a softshell szót. Szó szerinti fordításban a jelentése: puha héj (túra vagy outdoor ruházati szaknyelvekben gyakran találkozhatunk a héj elnevezéssel, ha kabátokról, vízálló felsőkről van szó.)
 

A softshell dzseki olyan technikai, funkcionális öltözet, ami puhább tapintású, magas kopásállóságú, vízálló, szélálló anyagból készül. Bent tartja a meleget, ugyanakkor jól szellőzik. A vízálló meleg kabát és a polár között helyezkedik el, mert vízállóbb a polárnál, sokkal jobban átlélegzik, mint a legtöbb kabát, de nem olyan szinten taszítja a vizet, mint egy vízálló réteg. Könnyű viselet, így szabadabb mozgást tesz lehetővé, mint egy télikabát.
 

T750 - WX3 Softshell dzseki


Ami miatt még sokan szeretik, az az, hogy a réteges öltözködést tökéletesen tudja helyettesíteni. Alapesetben egy hűvös, nyirkos időben az ember felvenne egy aláöltözéket, egy meleg, polár pulcsit, rájuk pedig egy esőkabátot. De valljuk be, ez így nem az igazi, hogy három réteg munkaruhában kell dolgozni, amibe még be is pállik az ember, mert nem tud szellőzni ez a sok réteg.

A szokásos kültéri dzsekikkel ellentétben a softshell kabátnak nincs bélése, hanem két szövetréteg összekapcsolásával készül, hogy egyszerre meleg és rugalmas tulajdonságokkal bírjon. Általában a poliészter és a nejlon kombinációjából szővik. Ezek az anyagok nem teljesen vízállóak, inkább vízlepergetőek, ellenben nagyon jól lélegzőek, kellemes viselet a bőrnek és tartósak.
 

A vízlepergető képessége a softshell dzsekiknek különböző lehet. Van 3000 mm, 8000 mm, vagy 15 000 mm vízmennyiséget lepergető változat. Tehát minél esősebb időjárásban kell dolgozni, annál vastagabb rétegre lesz szükség. De egy teljesen vízálló esőkabáttal szemben már nem tudja felvenni a versenyt, ha egész nap szakadó esőben kell dolgozni, ezt érdemes szem előtt tartani.

 

A klasszikus, akár hétköznapi viseletként is hordható softshell kabátok, dzsekik, mellények mellett kaphatóak jól láthatósági softshell kabátok is.

 

Tekintse meg softshell termékeinket →