loginet_shop.general-error

Így építették a felhőkarcolókat az USA-ban, a XIX. század elején

A felhőkarcoló (skyscraper) kifejezést a XIX. századtól használják, ekkor jelentek meg az első magasra nyúló épületek Chicagóban és New Yorkban.

Ezekben az időkben egy felhőkarcoló építése hatalmas gonddal járt. Egy nagyobb felhőkarcolónak saját infrastruktúrával kellett rendelkeznie, hisz a tömegek amelyek megközelítették gyakran felért egy kisebb városnyi emberrel.

Sok problémát jelent a nagy épületek fenntartása és az abban való közlekedés.

Mindezek ellenére a XX. században már minden fejlett város épített felhőkarcolót Amerikában és továbbmenően a városok között kialakult egy bizonyos felhőkarcoló építési verseny, méghozzá eléggé élesen.

Az Egyesült Államokban egyre ilyen épületet kezdtek el felhúzni a nagyobb városokban.

Az alábbi képeken azonban megnézhetjük, hogy felhőkarcolók milyen nagy emberi kockázatot követeltek, nem beszélve a halálos áldozatokról, hisz a munkavédelem nem, hogy gyerekcipőben járt még akkoriban, de gyakorlatilag nem is létezett.

Az USA őshonos embereket alkalmazott a felhőkarcolók építésére rezervátumokból elcsábítva a veszélyes munkára. Ugyanis az indiánokról az terjedt el akkoriban, hogy genetikailag képtelenek a félelem érzetre, legtöbbjük pedig hírből sem ismerte a tériszonyt. De a gyakorlat azt mutatta, hogy őket lehet a leginkább kihasználni ezen célok elérésére.

Ahogy telt az idő azonban egyre többen vállaltak veszélyes munkákat a felhőkarcolókon az átlag polgárok közül is, a magas bérezés és a jólét reményében.

 

Így épültek a világ legelső felhőkarcolói!

 

Home Insurance Building

Ez volt a világ első felhőkarcolója a maga 10 emeletével és 40 méteres magasságával. 1890-ig volt a világ legmagasabb épülete. 1931-ben lebontották.

 

Woolworth Building

A Woolworth Buildinget, 1913-ban adták át. Amikor elkészült a világ legmagasabb épületének számított. A 241 méter magas épületet 13,5 millió dollárból építették. Manhattan legidősebb felhőkarcolói közül az egyik.

 

Chrysler Building

A 319,4 méter magas épületet 1928 és 1930 között építették

 

Empire State Building

A 102 emelet és 381 méter magas épületet 1930-ban kezdték el építeni. Az építésén leginkább európai bevándorlók és mohawk indiánok munkálkodtak. Fontos volt, hogy a torony hamarabb elkészüljön, mint a 42. utcában épülő Chrysler Building. A megfeszített rohamtempó miatt 14 ember vesztette életét az építkezésen. A lényeg az volt, hogy rekordidő alatt elkészüljön. Így adták át az épületet 1931. május 1-jén. 1931 és 1971 között ez volt a világ legmagasabb épülete.

 

Willis Tower

Korábban Sears Tower-nek hívták. Az 527 méter magas épület 110 emelettel büszkélkedhet Chicagóban. 1973-ban fejezték be építését. A világ legmagasabb épülete címmel 1996-ig büszkélkedhetett, ugyanis ekkor megépítették Kuala Lumpurban a Petronas Tower 1 épületet.

Minap is épülnek felhőkarcolók az USA-ban, illetve a régiek felújítását már sokkal, modernebb technológiával oldják meg. Mindazonáltal maradt az emberi becsületes munkaerő. Fehérek, feketék, indiánok, akik ugyanúgy kockáztatják életüket hatalmas pénzért családjukért a felhőkarcolók miatt!

Szerencsére ma már a XXI. században senki nem szorul rá, hogy így végezze magasban a munkáját. Sőt a zuhanásvédelmi termékekre az egyéni védőeszközök legsziguróbb szabályai és szabványai vonatkoznak. Tekintsétek meg az írországi Portwest Ltd. kínálatát, mely zuhanásgátló termékei a világ élvonalába tartoznak.

A Magic Tools Kft. széles körben tartja raktárkészleten termékeiket, és a 2017. június 1-től nálunk vásárolt Portwest zuhanásvédelmi termékeket szakembereink 1 évig díjmentesen bevizsgálják! Munkavédelmi megoldások, már közel 20 éve!