loginet_shop.general-error

Minden munkakört kielégítő védőruhák

A védőruhánk kiválasztásakor a legelső szempont azoknak a veszélyforrásoknak a felmérése, melyek munkánk során a biztonságunkat és a testi épségünket veszélyeztethetik.

Lehet ez időjárás okozta körülmény, de lehet maga az eszköz, amivel dolgoznunk kell, illetve a munkatér, ahol könnyen előfordulhatnak balesetek, ha nem készülünk fel megfelelően.

A védőruhánk kiválasztásakor a legelső szempont azoknak a veszélyforrásoknak a felmérése, melyek munkánk során a biztonságunkat és a testi épségünket veszélyeztethetik. Lehet ez időjárás okozta körülmény, de lehet maga az eszköz, amivel dolgoznunk kell, illetve a munkatér, ahol könnyen előfordulhatnak balesetek, ha nem készülünk fel megfelelően.
 


Vegyszerálló védőruházat

Főként egészségügyben, mezőgazdaságban dolgozók, építőipari vagy gyári munkások, takarítók azok, akiknek a vegyszerekkel való napi szintű kontakt elkerülhetetlen. Folyékony (pl. savak, marószerek, számos oldószer) halmazállapotú vegyszerek elleni védőruházatok között találunk többek között védőkesztyűket, teljes testet fedő védőruhákat, overallokat, kabátokat, nadrágokat, kar- és cipővédőket. Gáz vagy szilárd részecskék elleni védelem során pedig maszk, védőszemüveg viselése az előírás.


Jól láthatósági ruházat

Leginkább kültéren és sötétben végzendő munka során van szükség arra, hogy jól láthatóak legyünk a fényvisszaverő csíkok és a feltűnő neon színek segítségével. Ám az autópályán fényes nappal dolgozó szakemberek is többszáz méterről észrevehetőek egy láthatósági mellény viselésével. Az eső is elkerülhetetlen tényező egy külterületen tevékenykedő munkája során, ezért számos esőkabát közül válogathatunk. Illetve vannak hideg ellen vastagon bélelt és meleg idő esetén jól szellőző védőruhák is. A ruházat mellett számos kiegészítő segít abban, hogy még feltűnőbbek legyünk, úgy, mint csuklópánt, hátizsák, sapka.


Lángálló védőruházat

Szigorú tanúsítványoknak kell megfelelniük, úgy, mint a láng, az elektromos ív és a hegesztés elleni nemzetközi biztonsági szabványok. A lángálló ruhák égési teszten mennek át, mely során lánghatásoknak teszik ki és az égési eredményeket kielemzik. A ruházaton kívül számos kiegészítőt is találunk ezen kategórián belül, hogy teljeskörű legyen a védelem.
 


Hideg elleni védőruházat

Ha a téli hónapokban is dolgoznunk kell vagy olyan helyen végezzük a munkánkat, ahol kifejezetten hideg van, mindenképpen ennek megfelelő munkaruházatra lesz szükség. Egy ilyen terepre ajánlott beszerezni egy bélelt kabátot, pulóvert vagy mellényt, de kifejezetten ilyen körülményekre készít több gyártó is téli munkásnadrágokat, amelyekben meg sem érzzük a hideget. Emellett léteznek olyan munkavédelmi cipők, amelyek az extrém hideg ellen is remekül védenek, sőt, van olyan munkavédelmi bakancs, amely akár -17 C°-ban is remekül szigetel, vagyis garantáltan nem fog fázni a láb és a felfázás miatt sem kell aggódni.


Hőálló védőruházat

Ha hőségben kell dolgozni, akkor a védőruha legfontosabb tulajdonsága, hogy jól szellőző legyen, illetve hogy a nedvességet megfelelően elvezesse, megkönnyítve ezzel a kellemetlen izzadást. Számos munkavédelmi szandál nyújt ebben segítséget, de sok munkavédelmi cipő is úgy lett kifejlesztve, hogy nem hagyják beizzadni a lábat.


Vágásbiztos védőruházat

Ha könnyen megvághatjuk magunkat, fontos első körben azt felmérni, hogy milyen mértékű kockázatnak vagyunk kitéve. A kockázat szorzata a veszélyességi fokozattal biztosítja a teljesítményszintet (értéket), amelyből a szükséges vágás elleni ellenállás megállapítható. Az alábbi táblázat segítségével kiszámítható a szükséges mininális vágási teljesítmény pl.: nagy kockázat (5) * korlátozott kontroll (4) = 20
 

SérülésveszélyVágási teljesítmény (Newton) = kockázat * veszély
Nagyon magas kockázat = 6612182430
Nagy kockázat = 5510152025
Közepes kockázat = 448121620
Alacsony kockázat = 33691215
Nagyon alacsony kockázat = 2246810
Nincs észlelt kockázat = 112345
VeszélyNincs veszély = 1Tejesen kontrollált veszély = 2Kontrollált veszély = 3Korlátozott kontroll = 4Nincs kontroll = 5


A teljesítményszintet az alábbi EN388:2016-os szabvány szintjeire kell alkalmazni, hogy megtaláljuk a megfelelő védelmi szintet.
 

Teljesítményszintek az EN388:2016-ra
Vágási szintABCDEF
Vágási szint (Newton)2510152230


ESD ruházat

Ezek az elektrosztatikus kisülés (Electrostatic Discharge) ellen kifejlesztett termékek. Ez a feszültség leggyakrabban az anyagok súrlódásakor, az érintkező felületek szétválasztásakor keletkező töltésszétválás, ill. a feltöltött anyagok által létrehozott influencia révén jön létre. Azáltal, hogy ilyen védőruhát viselünk, mellyel megakadályozhatjuk a kisüléseket, elkerülhető a sztatikus feltöltődésből eredő károsodás.