loginet_shop.general-error

Hogyan priorizáljuk az egészséget és a biztonságot, ha az építőiparban dolgozunk?

Munkáltatóként szereti az ember a költségeket minél jobban lefaragni profit, illetve megtakarítás érdekében. Ha azonban Ön az építőiparban dolgozik, akkor a biztonság és a megfelelő óvintézkedések biztosítása azok a tényezők, melyeken nem szabad spórolni.

Cikkünkben meggyőződhet arról, hogy Ön felelősségteljes munkáltató-e.
 


Megfelelő védőfelszerelés

Bizonyosodjon meg arról, hogy az alkalmazottak a megfelelő felszerelést viselik! A megfelelő egyéni védőeszköz viselése az építőiparban különösen fontos és nem elhanyagolható. Ez tartalmazhat sisakot, védőszemüveget, jól láthatósági mellényt, védőkesztyűt és még térdvédőt is. Ha elhasználódnak vagy rongálódnak, azonnal ki kell cserélni őket. Ha Önnek van csapata, és nem viselik a szükséges felszerelést, akkor az a dolga, hogy közbelépjen és helyes iránymutatást adjon, különben veszélybe sodorja őket. Hiszen az építőiparban végzett munka számos veszélyt hordozhat magában. Hangos eszközök mellet végzett munkához fülvédőt, fültokot vagy füldugót kell használni a halláskárosodás elkerülése érdekében. Ha a brigád magasban végzi munkáját, akkor a leesés elleni védőeszközök, mint zuhanásgátlók, hevederek, kötelek, sisakok biztosítása kötelező, melyeknek szigorú szabványoknak kell megfelelniük.

 

Az állványok karbantartása

Az állvány építést nem szabad félvállról venni, sem elkapkodni, sem improvizálni. Meg kell győződnie arról, hogy az állványok szilárd talajra vannak-e építve, és arra is szánjon időt, hogy a lehető legkisebbre redukálja a kockázatokat. Ez biztosítja, hogy az állvány ne essen össze. Természetesen az is fontos, hogy helyreállítsa az esetleges rongálódásokat, és figyelje a következetlenségeket. A nagy magasságból történő zuhanások a dolgozói sérülések közel 50%-át teszik ki, ezért nem lehet elég körültekintőnek lenni.
 


Egészség és biztonság

Az építőmunkások általában magas és közepes kockázatú környezetben dolgoznak. Biztosítania kell, hogy tisztában legyenek a munkával járó kockázatokkal és ismerjék cselekedeteik következményeit. Ez különösen akkor áll fenn, ha több méteres magasságban dolgoznak. Hasznos felkészíteni a csapatot, hogy tudják, hogyan kell biztonságosan dolgozni a magasban, és hogy életmentő technikákat tudjanak alkalmazni, ha erre szükség van. Soha nem lehet tudni, mikor kell életet menteniük.

 

Veszélyre figyelmeztető jelzések

Az építkezések tele vannak veszélyekkel, melyek nemcsak a munkavállalókat érinthetik, hanem a civileket is. Létfontosságú, hogy felhívja a figyelmet az esetleges veszélyekre, és az emberekkel együttműködve megtegye a megfelelő óvintézkedéseket. Például a leeső tárgyak vagy a nagy járművek kanyarodásának veszélyét mind fel kell tüntetni. Ha nem fektet hangsúlyt az elővigyázatosságra, akkor azt fogja tapasztalni, hogy végül több balesetet okoz, mint amennyire számítana, és ez az utolsó dolog, amire szüksége van, amikor vállalkozást próbál működtetni. Hiszen az emberi egészségen túl anyagi vonzata is van a következetlenségnek.