loginet_shop.general-error

Hogyan válassz vágásbiztos védőkesztyűt?

Útmutató a megfelelő vágásbiztos védőkesztyű kiválasztásához a Portwest segítségével.

Az elmúlt években a védőkesztyűk gyártási folyamatában bekövetkezett változások azt eredményezték, hogy a jól bevált vizsgálati módszer (EN388:2003), és különösen a vágásokkal szembeni védelem értékelésére szolgáló teszt már nem tekinthető megfelelőnek. Az EN 388:2016 szabvány előírja a munkavédelmi kesztyűknek a kopás, a penge vágása, a szakadás, az átszúrás és adott esetben az beütődés mechanikai veszélyeire vonatkozó követelményeket, vizsgálati módszereket, jelöléseket és információkat. A kopásállóság és a Coup Cut teszt vizsgálata megváltozott, és most már van egy második penge vágási teszt és egy opcionális ütésállósági vizsgálat. Az alábbiakban az EN 388 szabvány 2016-os kiadásának legfontosabb változásai:
 


A megfelelő vágásbiztos védőkesztyű kiválasztásának legmegfelelőbb módja egy háromlépéses folyamat használata. A feladat, a veszély és a sérülésveszély meghatározása.

Feladat - Mit csinálsz? Milyen kézügyességre van szükség? Hol dolgozol?
Veszély - Határozza meg, hogy mi okozhat sérülést, és milyen mértékű az ellenőrzés?
Kockázat - Mekkora a sérülés valószínűsége a feladat végrehajtása során?

 

Feladat

Értékelje az elvégzendő munka típusát és döntse el, hogy mennyire kell ügyesség / rugalmasság! Tekintse át a feltételeket és a munkakörnyezetet!

Munka típusa

  • Könnyű feladat: alacsony kopás és viszonylag tiszta környezet. Nagy felület érintkezik a tenyerünkkel
  • Közepes feladat: különböző munkakörülmények, de még mindig alacsony kopás
  • Nehéz feladat: magas kopás, kemény munkakörülmények, piszkos környezet

Szükséges kézügyesség - Kesztyű Alapanyaga

  • Alacsony: nagy méretű tárgyak kezelése - bőrkesztyű, PVC. 7-es szövés
  • Közepes: kisebb tárgyak kezelése, amelyek egy kézben tarthatók - poliészter, Aramid. 10-es szövés
  • Magas: nagyon kis tárgyak kezelése, amelyek az ujjbegyekben tarthatók - Nylon, HPPE. 13 - 18-as szövés

A vágásbiztos munkavédelmi kesztyűk készítéséhez különböző alapanyagok használhatók. A fenti példák csak néhányat jelentenek a Portwest által használt alapanyagok közül.

 

Kesztyű bevonatok:

Végtelen számú feladat, munkakörnyezet és egyéni igény lehetséges, amely szerint a vágásbiztos kesztyű típusának meghatározása lehetetlen. Az alábbi információk segítenek Önnek abban, hogy megkönnyítse a döntését.
 

 

Kockázat/Veszély

Mi okozhat sérülést? Elemezze a feladatot 5 veszélyességi tényező szerint és azonosítsa a veszély szintjét!


Ha a vegyi anyagok a veszély részét képezik, akkor ez elsőbbséget élvez a vágási ellenállással szemben, mivel ez a fő veszély. A kémiai védelem összetett lehet, ha nem biztos benne, hogy milyen védelmet igényel, forduljon hozzánk bizalommal.

A hő- és hideg elleni veszélyeket külön kell értékelni. Gyakran a hő- vagy hideg elleni veszély a fő veszély. Az ilyen típusú veszélyekkel szembeni védelem szükségessége korlátozza a védőkesztyűk választékát.
 

 

Kockázat

Mi a valószínűsége, hogy megsérüljön? A kockázat 6 kockázati tényezőre osztható:
 


Miután elvégezte a végrehajtott feladatok kockázatértékelését, használhatja a Veszély x Kockázati számítást, amely segít kiválasztani a vágási ellenállás megfelelő szintjeit. A kockázat szorzata a veszélyességi fokozattal biztosítja a teljesítményszintet (értéket), amelyből a szükséges vágási ellenállás megállapítható. Az új vizsgálati módszerhez használt érték Newton, ezzel a módszerrel megfelelő Newton értéket kap.

A fenti két táblázat segítségével számítsa ki a szükséges minimális vágási teljesítményt. Például: Nagy kockázat (5) x Korlátozott kontroll (4) = 20

Az alábbi táblázat ismerteti a teljesítményszinteket (értékeket).

Alkalmazza a teljesítményszintet az alábbi EN388:2016 szintekre, hogy megtalálja a megfelelő védelmi szintet.
 


A védőkesztyűket a minimális teljesítményszintre tesztelik, így, ha nem biztos abban, hogy a szükséges vágási szint a megfelelő, akkor válassza a következő szintet. Amennyiben az értékelés 12 Newton-t javasol, akkor válasszon egy D szintű kesztyűt.

A Portwest-nek több mint 30 vágásbiztos kesztyűje és alkarvédője van, amelyek szinte minden feladathoz megoldást nyújtanak és folyamatosan azon dolgoznak, hogy új és továbbfejlesztett vágásbiztos termékeket készítsenek.