loginet_shop.general-error

Hogyan válasszunk jól láthatósági termékeket?

Ma már sok munkahely és munkakörülmény megkívánja tőlünk, hogy jól láthatósági ruházatot hordjunk vagy válasszunk munkatársainknak, de vajon mit takarnak az egyes jól láthatósági ruházatok minősítései?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő márkát? Illetve mi segít eligazodni a jól láthatósági ruházatok újdonságai között? Az alábbiakban ebben próbálunk kicsit segíteni.

Az EN ISO 20471-es szabvány

Ez a szabvány határozza meg azokat a jellemzőket, melyeknél a cél a használó láthatóságának a jelzése veszélyes helyzetekben, minden fényviszony között, nappal, éjjel és a fényszorók fényében. A jól láthatósági ruházatoknak három osztálya van. Minden egyes osztálynak minimális látható anyagfelülettel kell rendelkeznie a ruhán, minél magasabb egy jól láthatósági ruházat osztályszáma annál nagyobb védelmet biztosít ezen a téren viselőjének. 

Ezek alapján három különböző jól láthatósági osztályt különböztetünk meg ahol az 1-es a minimum, a 3-as pedig a legmagasabb szint.

 

Class 1: Minimum szint

Ez a viselet kötelező minden közúton vagy a közelében dolgozó személy részére, illetve magasabb kategóriájú védőruha kiegészítésére. Legalább 0,14 m2 háttéranyag és 0,10 m2 fényvisszaverő felület szükséges azokra a ruházatokra amik meg kívánják kapni ennek az osztálynak a minősítését. 

Class 2: Középszint

Ez a viselet minden A és B típusú úton vagy a közelében dolgozó személy részére, ideértve a sofőröket is. Legalább 0,50 m2 háttéranyag és 0,13 m2 fényvisszaverő felület szükséges.

Class 3: Legmagasabb szint

Ez a jól láthatósági védelem legmagasabb szintje. Az ilyen minősítéssel ellátott ruházatra van szüksége minden autópályán, repülőtéren vagy azok közelében dolgozó személynek. A ruházatokat minimum 0,80 m2 háttéranyaggal és 0,20 m2 fényvisszaverő felülettel kell ellátni.

 

Az írországi Portwest Ltd. már több, mint 110 éve foglalkozik jól láthatósági ruházatok készítésével, termékeiket évről évre fejlesztik az aktuális szabályoknak megfelelvén és a felhasználók visszajelzéseinek alapján. De vajon ők mi alapján tesztelik ezeket a ruházatokat?

Minőségellenőrzés

A Portwest sikereinek egyik titka a folyamatos és szigorú minőségellenrőzésben rejlik. Ön biztos abban, hogy a védőruha amit vásárolt megfelel az EN ISO 20471 szabványnak? Az ezzel a minősítéssel ellátott termékek garantálják, hogy független minősítő intézetben megvizsgálták és jóváhagyták őket. Arra azonban nem kaphatunk garanciát, hogy a tömegtermelésben készült minden egyes jól láthatósági ruházat megfelel ennek a szabványnak. Ezért a Portwest minden alapanyagot, fényvisszaverő szalagot speciális berendezéssel ellenőriz. Így minden legyártott termékük garantáltam megfelel az EN ISO 20471-es szabványnak.

 

A fényvisszaverő szalagok tesztelése

A Portwest HiVisTex fényvisszaverő szalagjai a legmagasabb minőséget képviselik és minden tekintetben megfelelnek az EN ISO 20471-es szabványnak, az ANSI/ISEA 107 és az AS/NZS 4602.1 szabványoknak. A HiVisTex kiváló teljesítményt nyújt minden időjárási körülmények között. Minden egyes tekercset ugyanis külön ellenőriznek, így biztosítván a szabványoknak történő folyamatos megfelelést.

A HiVisTex fényvisszaverő szalagok minden négyzetcentiméterén több ezer üveggyönggyel rendelkezik, melyek apró tükrökként viselkednek. Ezek verik vissza a fényt ragyogó fehér izzást vetítve. A fényvisszaverő szalagok teljesítményét pedig egy úgynevezett retroreflektométerrel ellenőrzik.

Alapanyag tesztelés

Minőségellenőrző laboratóriumukban Minolta típusú spektrofotométer berendezéseket használnak az alapanyagok ellenőrzésére, így tudják garantálni az EN ISO 20471-es szabványnak történő mindenkori megfelelést. 

2018 az újítások éve!

A munkavédelem elképesztő ütemben fejlődik minden területen, így a jól láthatóság terén is. Már nem csak az alapmegoldások érhetőek el a fényvisszaverő szalagok formájában, hanem itt vannak például a HiVisTex Pro újdonságai melyet, a Portwest legújabb, harmadik generációs munkaruháival vezetett be.

A HiVisTex™ Pro retro reflektív szalag, kiváló mozgásteret biztosít szegmentált konstrukciójának köszönhetően. Könnyű és rugalmas ez a nagy teljesítményű, hőre lágyuló szalag. Négyzetcentiméterenként több ezer üveggyönggyel rendelkezik, amely úgy működik, mint ha több ezer apró tükör visszaverné a fényt a forrás felé.

Megtekintem a harmadik generációs jól láthatósági ruházat kínálatot

 

Jól láthatósági ruházat ami világít a sötétben!

A Portwest legújabb Glowtex™ technológiával készült jól láthatósági ruházatai a jelenleg elérhető legmagasabb szintű jól láthatósági védelmet biztosítják. A termékek fluoreszkáló anyaggal vannak ellátva a nappali láthatósághoz. A HiVisTex fényvisszaverő szalag alacsony fényviszonyok mellett fényforrás megvilágítása esetén világít. Míg a Glowtex szalag egészen gyenge fényviszonyok mellett vagy teljes sötétségben is világít. Napelem technológiával működik és teljes feltöltés esetén akár 6 órán keresztül is biztosítja a jól láthatóságot!

Megtekintem a teljes Glowtex kínálatot

 

Ledes technológiával a teljes jól láthatóságért!

Hasonlóan a Glowtex technológiához a Ledes technológiával ellátott jól láthatósági termékek is a legnagyobb védelmi fokozatot biztosítják. A termékek fluoreszkáló anyaggal vannak ellátva a nappali láthatósághoz. A HiVisTex fényvisszaverő szalag alacsony fényviszonyok mellett fényforrás megvilágítása esetén világít, azonban a ledek semmilyen előtöltést nem igényelnek. Így azok teljes sötétség esetén is a maximális biztonságot nyújtják.

A Ledek akár 500 méteres távolságból is látszanak és 2 db AAA típusú elemmel 80 órán keresztül működnek, 25 lumenes fényerőt biztosítva! Beállíthatóak magas, alacsony és pulzáló fényerőre is. 

A ruházathoz és egyéb termékekhez is elérhetőek kiegészítők a gyártó széles kínálatából. Melyek mind minősítve lettek az EN ISO 20471-es szabvány szerint:

Megtekintem a teljes ledes jól láthatósági kínálatot