loginet_shop.general-error

Horgonyok szerteágazó labirintusa a leesés védelemben

kiválasztásuk, használatuk a biztonságos munkához

A horgonyok vagy más néven biztonsági pontok a leesés elleni védelmi rendszerekben biztosítják a dolgozók helyes és stabil kikötését a zsinórokhoz, mentőkötelekhez. Azért fontos, hogy a megfelelő horgonyt válaszd ki, mert megveheted a legmenőbb, legújabb modellű hevedert és kötelet, de ha a horgony nem megfelelő akkor a leesés védelmi felszerelésed sem fog működni a kellő módon. Ugyanis, ha nem megfelelő horgonyt alkalmazol, vagy azt nem a megfelelő módon szereled fel, a leesés gátló rendszer meghibásodhat és sérüléshez vagy akár a legrosszabb esetben halálhoz is vezethet. Hasonlóképpen fontos, hogy kövesd a gyártó által megadott és leírt utasításokat és a megfelelő rögzítési pontokat válaszd ki a munkádhoz. 

 

 

Horgonyok kiválasztása

A horgonyok kiválasztásakor kövesd az arra vonatkozó CSA vagy ANSI-szabvány követelményeit, például a CSA Z259.17-es szabványt, melyben az aktív leesés elleni védőeszközök és rendszerek kiválasztásáról és használatáról olvashatsz bővebben. Ennek a szabványnak az a célja, hogy tájékoztatást adjon a leesés elleni védelmi berendezések és rendszerek biztonságos kiválasztásához és használatához. Ezenfelül a választott horgonynak meg kell felelnie a gyártásakor érvényes CSA vagy ANSI szabványnak. Például a CSA 2259.15 Anchorage csatlakozó szabványnak, ennek megfelelőségét általában a horgony címkéjén ellenőrizheted. 

 

 

Horgonyok felszerelése

A horgonyok  felszereléséhez és leszereléséhez biztosítani kell mindenkor a biztonságos munkafolyamatokat. Például, ha valaki a magasban szereli fel a csatlakozót a munkához akkor mindig legyen egy másik személy aki lent van és segít neki. Fontos, hogy ezeknek a fel-, és leszerelését csak képzett és betanított dolgozók végezhetik. S ekkor is a gyártó által jelölt módon szükséges eljárni. 

 

 

Horgonyok használata

A felszerelt horgonyok használatánál érdemes megbizonyosodni arról, hogy felszerelése mikor történt és ellenőrizni azt. Például, egy korábbról ott hagyott rögzítési ponthoz ne siessük el a csatlakozást, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a szerkezet amihez az rögzítve lett már nem biztonságos vagy maga a horgonyzat elavult és nem használható. Példának okán ilyen előfordulhat építkezések során ahol egy-egy magasban való folyamathoz több féle szakember kell, ekkor sokszor a horgonyzatot és felszerelt kikötési pontokat a következő mester embernek a helyszínen hagyják. Ugyanakkor nem tudhatja biztosan a következő szakember, hogy megfelelően lett-e felszerelve eredetileg és megfelelő hozzáértő emberek szerelték-e fel. Ennek ellenőrzését haladéktalanul el kell végeznie a munka előtt nehogy visszafordíthatatlan sérülésbe torkoljon munkája. 

 

A Z259.17 CSA szabvány megköveteli ezen állandó rögzítési pontok felszerelésének pontos megtervezését. Valamint a Munkavédelmi Szabályzat 11.8 pontja előírja, hogy az állandó horgonyokat és azok beszerelését mérnöknek kell tanúsítania. 

 

Itt felmerülhet a kérdés bennünk, hogy vajon mi a különbség egy állandó horgony és egy ideiglenes horgony között. A válasz a használat időtartamában rejlik. Amíg az állandó horgonyokat a szerkezet egész élettartamára használják, addig az ideiglenes horgonyokat csak a cél (vagy építkezési tevékenység) eléréséig használják és általában meghatározott rendeltetésük van a munkafolyamat során- ezután azokat leszerelik. 

 

 

Tehát a nem túlságosan kedvelt, de annál fontosabb kötelezettségek a következők:

  • A munkaadók megfelelő oktatás biztosítása a munkában résztvevő munkavállalóknak a horgonyokról, valamint az összes leesés elleni védelmi rendszer és eljárás használatáról a területen.
  • Megfelelő szakképzett ember biztosítása a területen aki folyamatosan ellenőrzés alatt tartja a rögzítőelemeket mielőtt azokat minden egyes műszakban használnák az arra vonatkozó szabványoknak megfelelően. 
  • A munkavállaló mindenkori gyártói utasításainak betartása a horgonyok kiválasztásánál, beszerelésénél és használatánál. 

 

 

Hatékony horgonyok, amiket nálunk megtalál: 

KRATOS ATEX GERENDAHORGONY

Kikötési pont, amelyet 100-330 mm szélességű gerendákhoz terveztek.
EN795:2012

KRATOS PARAPET RÖGZÍTÉSI PONT

- A Wallution egy hordozható rögzítési pont, amelyet olyan helyeken való használatra terveztek, ahol egy alacsony mellvédfal fogadja ezt a horgonyt.
- Alkalmas alacsony mellvédekhez is falburkolattal.
- Egyszerű és robusztus kialakításának köszönhetően nem áthatoló beépítése nem károsítja a tartószerkezetet. Beállításához nincs szükség speciális szerszámra.
- A falazat 60 és 320 mm közötti méretű mellvédekre szerelhető.
- Anyagok: horganyzott acél
- Súly: 9,6 kg
- Szakítószilárdság > 23 kN
EN795:2012 B típus

KRATOS KIKÖTÉSI PONT NYÍLÁSOKHOZ

Aluminiumból készült kikötési pont. Megfelel az EN795:2012 B és a TS16415:2013 B szabványoknak.

Megnézem az összes Kratos Safety leesés elleni védelmi eszközt!