loginet_shop.general-error

Te tudod milyen alapvető kategóriái vannak a leesés elleni védelemnek?

Mi segítünk eligazodni benne!

 

Minden leesés elleni védelemnek két fő kategóriája van. A kettő közül az egyik egy alapvető biztonságot ad, mivel nem szerepel tényezőként az emberi figyelmetlenség, ezt passzívnak nevezzük. Azonban az építőiparban ritkán látni olyan passzív leesés elleni védelmet ami még költséghatékony is lenne, vagy ami az építkezési feltételeknek megfelelne, így ezeket kevésbé alkalmazzák. 

 

A másik kategória, az aktív leesés elleni védelem, mely részletesebb körültekintést és szakértelmet igényel. A különböző aktív leesés elleni védelmi eszközök és felszerelések különböző típusúak lehetnek, amit fontos tudni róluk, hogy a problémás környezetben melyiket érdemes használni. Ezeknek megléte vagy alkalmazása baleset esetén az esetleges pereket is enyhítheti. 

 

Az építőiparban a munkáltató kötelessége az esések megelőzése. Szép is lenne, ha a munkavállalónak kellene bemennie hevedert és köteleket vennie a magasban való munkavégzéshez, igaz? Ezenfelül a munkáltató kötelessége minden esetben az esések megelőzése is. Ennek legjobb módja a biztonságos munkakörnyezet fenntartása helyénvaló esésvédelmi oktatással, megfelelő egyéni felszerelések beszerzése és használata (PPE). Nagyon fontos, hogy nem elég ha a munkavállaló csak a kezünkbe adja, mondván, hogy „itt van, menjél dolgozni”. Ezeket a felszereléseket meg kell tanítaniuk vagy legalább is be kell mutatni hogyan kell használni biztonságosan.

 

A leesés elleni védelem négy további alapvető kategóriába sorolható. A zuhanásgátlókra, pozicionáló felszerelésekre, felfüggesztésekre és mentési tervre. 

 

 

Lezuhanás elleni védelem 

 

Lezuhanásgátló rendszerre van szükség, ha a munkavállaló leesés veszélyének van kitéve. Az építőiparban úgy határozzák meg a leesés veszélyét, mint egy munka-/járófelületről alacsonyabb szintre történő leesés. Az általános zuhanásgátló felszerelések közé tartozik a rögzítési pont, a testheveder és a csatlakozó (például egy zsinór vagy önbehúzódó mentőkötél).

 

-A teljes testet fedő biztonsági heveder az első védelmi típus. Azonban a szükséges heveder típusa az elvégzett munka típusától és annak környezetétől függ. Például a rendszer elemeire ható erő megegyezik az egyenletes sebességű ereszkedésnél a dolgozó és a ráakasztott szerszámok és anyagok súlyával. 

A gyorsabb sebességű ereszkedést a tényleges munka során általában mindig lágyabb vagy intenzívebb fék követi. Blokkoló fékező rendszerekkel a kötél nyúlása, vagy az egyéb rugalmas elemek a rendszerben tompítják a fékerőt. A gyakorlatban ha egy dolgozó és felszerelésének súlya eléri a 90 kg-ot, akkor a fékezésnél a blokkoló a kötélre ható erő szerint eléri a 130-140 kg-ot. Ha a kötélhossz 20 m, akkor ez az erő 100-105 kg lesz a kötél nyúlása és a rugalmas elemek által. 

 

-A kötél az egyetlen eszköz, amely biztonságosan csatlakozik a horgonyhoz. Ezek a 15 m-től a fél méter hosszú heveder zsinórig terjedhetnek. Számos különböző típusú zsinór létezik, mindegyik meghatározott céllal.  

 

-A rögzítési pontok az egyenlet utolsó része. A rögzítési pontoknak ki kell bírniuk a dolgozó és felszerelésének összsúlyának függvényében 200-250 kp erőnek ellenállását, a biztosító rendszer rögzítési pontjának pedig ki kell bírnia a min. 350-400 kp-os ébredő erőhatást. Kulcsfontosságú, hogy az összes rögzítési pontot megbízható felszerelésre bízza, mint például a megbízható Kratos Safety zuhanásgátló rendszerekre, hiszen a heveder és a zsinór csak akkor tudja megfogni, ha nem szakad el. 

 

 

Pozicionálás 

 

A pozicionáló rendszerek lehetővé teszik a dolgozó számára, hogy hátradőljön a hevederben, miközben két kézzel végez munkát. Ez a mozdulat a leggyakoribb, amikor létráról kell munkát végeznie. Ezt a típusú védelmet nem arra tervezték, hogy leesés megállítására használják. Fontos, hogy zuhanásgátló rendszerrel, például testszíjakkal, hevederekkel és egyéb eszközökkel együtt használjuk minden esetben.

 

 

Mentési terv 

 

A mentési terv kulcsfontosságú lépés a leesés elleni védelmi terv kidolgozásában. Ez a rendszer lefedi a leesés utáni forgatókönyvet, amikor egy leesett munkavállalót kell adott esetben kiszabadítani a leesett területről vagy onnan való mihamarabbi elszállítására van szükség.

 

 

Felfüggesztés 

 

A felfüggesztő berendezések rendszerei képesek leengedni és támogatni a dolgozót, biztosítva a kéz nélküli munkakörnyezetet. Ezt a rendszert széles körben alkalmazzák az ablakmosók és festők. Zuhanásgátló rendszert pedig, mindig kell alkalmazni a felfüggesztési rendszer mellett.