loginet_shop.general-error

Kratos Safety leesés elleni védelmi felszerelés

Ipari alpintechnikához

A kötéltechnika vagy más néven ipari alpintechnika története egészen korán elkezdődött már. A legelső kötélen lógó technikai műveletekről fent maradt barlang ábrázolások egészen az őskorig visszanyúlnak (8 000 éves bizonyítékok, melyek arról tanúskodnak, hogy használtak már akkor is kötél-szerű mászást segítő eszközöket). Például a Nepálban élő mézgyűjtők mai napig használják ezeket az ősi technikákat. De bizonyítottan használták az ókori piramisok építéséhez és vitorláshajózáshoz. Ha belegondolunk, kötéltechnikára a legelső kolostorok, templomok, katedrálisok megépítésétől kezdve szükség, volt egészen napjainkig, az űrsétákig.

 

 

A leesés elleni védelmi felszerelések a nagy áttörést mégis csak a 19. században érték el, amikor az emberek hobbiból kezdtek el barlangokba járni egyfajta turisztikai programként. Ekkorra a növekvő magasban való védelmi felszerelést használók köre igényelte a minél szélesebb választékban és minél minőségibb felszereléseket, hevedereket. Így azok technikája, funkciója és sokrétűsége is robbanás szerűen megnőtt és mint fogalom terjedni látszott. 

 

 

Hazánkban mai értelemben vett ipari alpintechnika nem jelent mást mint a zuhanás elleni védelmi rendszerek csoportján belül található zuhanás elleni egyéni védelmi rendszerek alkalmazásának egy módja. A módszert itthon 1970-es évektől alkalmazzák az iparban rendszeresen, de ezzel szemben már az 1870-es években is előfordult az ipari alpintechnika alkalmazása, még pedig Budapest szívében, szeretett Gellért-hegyünkön. 

 

 

A technika alkalmazása eszenciájában ott hasznos, ahol nehéz-, veszélyes körülmények közt kell dolgozni a magasban, ahol az építőipari vagy szerelési munkálatokat nem lehet a hagyományos módon kivitelezni. Sajnos az ipari alpinisták hozzáállása a munkavédelemhez igen lehangoló napjainkban, sokszor hibás berögződések, szemléletmódok, vagy hiányos szakmai oktatás miatt kerül sor balesetre. Ezért nagyon fontos, hogy a rendeleteket minden esetben tartsuk be és használjunk azoknak megfelelő leesés elleni védelmi felszerelést, például a rendkívüli minőségben jeleskedő Kratos Safety-t.  

 

Következőkben bemutatjuk Kratos Safety köteleinket, melyek kiválóan helytállnak bármilyen ipari alpinista munkában:

 

KRATOS 10M HOSSZÚ HORGONYZSINÓRRAL ELLÁTOTT RÖGZÍTŐ KÖTÉL

CIKKSZÁM: KRA-FA2010310

- kopásálló gyűszű a felső végén és ütközőcsomó az alsó végén,
- a toldott végét erős átlátszó rész védi,
- anyaga: poliamid,
- átmérő: 11 mm,
- hossza: 10 m, 10m-től 50m-ig terjedő hosszban kapható,
EN353-2 : 2002
EN358 : 1999

KRATOS KÉTÁGÚ KÖTÉL

CIKKSZÁM: KRA-FA4060015

- Energiaelnyelő 44 mm széles hevederben az esés hatásának csökkentése érdekében (kevesebb, mint 6 kN),
- 11 mm-es átmérőjű poliamid kötélből készült,
- A hurkokat kopásálló gyűszű védi,
- Varrásvédett, erős átlátszó takaróhüvellyel,
EN355:2002

KRATOS 1,5 M HOSSZÚ VILLÁS ENERGIAELNYELŐ KÖTÉL FESZÍTŐVEL +NYÚJTHATÓ HEVEDERPÁNT +2DB KARABINER

CIKKSZÁM: KRA-FA3080015

-1.5 m hosszú,
-35mm széles kernmant kötél,
-csatlakozói egy darab acél csavaros rögzítésű karabiner FA 50 101 17,
-másik végén két darab acél állványhoroggal FA 50 207 55, 
-kopásálló cső, heveder védelemmel,
-EN 355:2002,
-89/686/EGK PPE-irányelv VG11 szerint tesztelve

 

Nézd meg széles Kratos Safety kínálatunkat!