loginet_shop.general-error

Mikre figyelj oda leesés elleni védelmi felszerelés vásárlásakor?

Gyorstalpaló magasban való munkavégzéshez

 

Súly, hossz, konfekció méretek

A leesés elleni védelmi eszközök és felszerelések kondíciói több értéket is mérhet, ezért érdemes velük tisztában lenni, ha hasonló védőfelszerelés vételén törjük fejünket. Feltüntethetik rajtuk a maximális felhasználói súlyt és annak konfekció méreteit a könnyebb választás elősegítése végett. Ezenfelül a kötelekre, karabineres vagy karabiner nélküli hevederekre, horgonyos vagy horgony nélküli kötelekre a maximális súlyt, amit hosszában elbírhat az eszköz. Az LG jelöléssel tüntetik fel a kötelek hosszát, amit kiegészíthetnek maximális hossz (MAX. LG.) mértékkel is ami azt mutatja meg, hogy egy esetleges zuhanás következtében mi az a maximális hosszúság amire még tud nyúlni az eszköz. Az utóbbiakat inkább visszahúzható zuhanásgátlókon szokták feltüntetni. Persze minden esetben nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy „ki fogja használni?” és „milyen magasban?”. 

 

 

Leesés elleni védelmi felszerelések és eszközök anyagai

A szövetek készülhetnek polimerből (P), poliamidból (PA), poliészterből (PES), polisztirolból (PS), polipropilénből (PP), PVC-ből, poliuretánból (PU), aramidból, jutából vagy üvegszálakból (FIBERGLASS). A horgonyzatok, csattok, csavarok, karabinerek és egyéb rögzítőeszközök pedig, acélból, aluminiumból és rozsdamentes acélból. A Kratos Safety extra bevonatként használja még a poliészter anyagot, amivel a leesés elleni védelmi eszközöket vízállóvá, olajállóvá és portaszítóvá teszi. Ennek eredményeképpen sokkal tartósabb és ellenállóbb terméket kaphatunk. Ennek ismerete előnyödre válik attól fuggően, hogy a kültéren vagy beltéren szeretnéd használni felszerelésedet. 

 

 

Csatok, karabinerek, csatlakozók típusa

A csatok, karabinerek és egyéb csatlakozók nyílhatnak és záródhatnak kapunyitással, csavarással, negyed-fordulatos zárral, keylock zárral. Ezenfelül készülnek kettős záródású karabinerek is, melyeknél két művelettel lehet rögzíteni a zárást. Ezen típus egy fokkal biztonságosabb záródást tesz lehetővé, mint az előzőekben felsoroltak. A kinyitásához a kaput el kell forgatni, ezután vissza kell húzni és elengedésükkor az automatikusan bezáródik. Az utolsó zártípus, pedig a még biztonságosabb hármas működésű csavaros záras karabiner, amelynek kinyitásához már három művelet szükséges. Használatakor először a hüvelyt kell elcsúsztatni, majd azt el kell forgatni mielőtt a zárat befelé húzná és csak ezekután áll készen a használatra. Érdemes tehát a körülményeket mérlegelni, hogy milyen veszélyes vagy milyen magasban is fogjuk használni a rögzítő csatlakozókat és annak megfelelően választani típust.

 

 

Körülményekhez való felszerelés kiválasztása

Ha munka körülmények szerint keresel leesés elleni védőeszközöket és felszereléseket akkor a Kratos Safety termékek egyedi piktogramjai segítségedre lesznek a legmegfelelőbb kiválasztásában. Ezeket a hasznos piktogramokat érdemes keresned: 

 

 

 

Szabványok

Végül, de nem utolsó sorban, ha kiválasztottuk a kívánt körülményeknek és testi adottságoknak megfelelő leesés elleni védelmi felszereléseket és eszközöket érdemes megnézni, hogy a munkavégzéshez szükséges szabványoknak is megfelel-e választásunk. Ezen a linken kikeresheted a választott terméked szabványát és annak jelentését, hogy ellenőrizd megfelelőségét az adott munkakövetelményeknek. 

 

 

Reméljük segítségedre voltunk rövidke cikkünkkel!