loginet_shop.general-error

Minden, amit nem tudtál az ESD védelemről

Az elektrosztatikus kisülések kárt tehetnek az elektromos alkatrészekben vagy tüzet okozhatnak az oldószereknél és más gyúlékony anyagoknál, így életveszélyes következményei lehetnek, ha nem védekezünk megfelelően.

 


De mi is pontosan az az ESD?

 „Az elektrosztatikus töltés (jelentése: elektromos töltés nyugalomban) gyors, spontán áramlása, amelyet egy magasan töltött elektrosztatikus mező okoz. A töltés általában egy szikrán keresztül halad át két egymást megközelítő test között, amelyek egymástól eltérő elektrosztatikus potenciállal rendelkeznek.” Az elektrosztatikus kisülés (ESD=Electrostatic Discharge) megváltoztathatja egy félvezető eszköz elektronikai tulajdonságait, megrongálva vagy teljesen tönkretéve azt, illetve megzavarhatja egy elektronikai rendszer normális működését, ami a készülék hibás működését vagy meghibásodását okozhatja. A feltöltődött felületek magukhoz vonzhatják a szennyeződéseket, és a részecskék eltávolítása nehézkes.


Hogyan alakul ki az elektrosztatikus töltés?

Általában két anyag érintkezése és szétválasztása hozza létre. Az anyagok lehetnek hasonlóak vagy különbözőek is, habár egymástól eltérő anyagok jellemzően magasabb sztatikus töltést generálnak. Például, ha valaki végigsétál a padlón, sztatikus elektromosságot generál azzal, ahogy a cipő talpa hozzáér, majd elhagyja a padló felületét.


Hogyan lehet védekezni az elektrosztatikus kisülések ellen?

A testen keletkező statikus feltöltődésnek számos oka lehet beleértve a munkaruházat, munkavédelmi cipő anyagát, a légköri páratartalmat és a talajt, amin jár az illető.

Elektromos készülékek védelméről gondoskodik az elektrosztatikus jelenségekkel szemben az EN 61340-5-1 szabvány. Amely munkaruha, munkavédelmi cipő, védőkesztyű vagy egyéb kiegészítő megfelel ennek a szabványnak, megakadályozza a károsodást.


Mi a különbség az antisztatikus és ESD védelem között?

Az elektromos ellenállás fontos tulajdonsága a munkavédelmi cipőknek. A mozgás és a súrlódás elektromos töltéseket, kisüléseket hoz létre. A munkacipők és a munkaruházatok, melyek nem elég jó vezető képességgel rendelkeznek, növelik a feltöltődés lehetőségét. Egy adott telítettséget meghaladó ponton bekövetkezik a kisülés. Ha a kisülés túl nagy vagy nem kontrollált, annak olyan súlyos következményei lehetnek, mint a szikra miatti robbanás vagy elektronikai termékek és más munkaeszközök sérülése.
 


Antisztatikus munkavédelmi cipő kontra ESD (elektrosztatikus disszipatív)

Az ESD munkavédelmi cipő megvédi az elektronikai eszközöket és áramköröket már az alacsony feltöltődés okozta sérülésektől, míg az antisztatikus védőcipő közepes feltöltődéstől biztosít védelmet.
Az antisztatikus munkavédelmi cipő alkalmazható számos munkahelyi környezetben, míg az ESD cipőt elsősorban speciális környezetben használják, mint például: elektronikai gyárak, laboratóriumok, robbanás veszélyes munkahelyek.
Az antisztatikus védőcipő ellenállása 0,1-es 1000 MegaOhm (MO) közötti az EN 20344:2011 5 10 szabvány vizsgalati módszere szerint, míg az ESD munkacipő extrém alacsony ellenállással rendelkezik, aminek érteke O,1 és 100 MegaOhm közötti.


ESDS

Annak érdekében, hogy az elektrosztatikusságra érzékeny alkatrészeket (ESDS) minimális kockázatnak tegyük ki, speciális technikai körülményekre van szükség a kivitelezésben, használni és ellenőrizni kell az elektrosztatikusan védett helyeket (EPA). Ez magában foglalja az ESD védett eszközöket, mint a munkaruha és a munkavédelmi cipő.


Hogyan történik a tesztelés?

A kompatibilis munkaruhák egyértelműen jelölve vannak és teljesen fedik a karokat és a testet. A ponttól pontig mért ellenállásnak az egész felületen kevesebb mint 1012 Ω-nak kell lennie. A ponttól pontig ellenállás az anyag két pont közötti vezetőképessége. A munkaruhában lévő vezető szálak megelőzik a statikus feltöltődés kialakulását azáltal, hogy a vezető szálak eloszlatják a töltést a földbe. Minél alacsonyabb a rezisztencia, annál nagyobb a vezetőképesség és annál kisebb a kockázata elektrosztatikus kisülésnek.


Mit jelent az EN 1149: 2018?

Ez az európai szabvány a teljes földelési rendszer részeként a gyújtókisülést megelőzően használt elektrosztatikusan disszipatív védőruházat anyagát és kialakítási követelményeit írja elő. A követelmények lehet, hogy nem elegendőek az oxigénben dús tűzveszélyes légterekben. Ez az európai szabvány nem alkalmazható fővezetéki feszültségek elleni védelemre.

 

Ha szeretné megvédeni műszereit a meghibásodástól, védekezzen körültekintően. Tekintse meg az ESD védelemmel ellátott termékeinket →