loginet_shop.general-error

Mitől leszel jól látható a fényvisszaverős ruhában?

A jól láthatóság nem egy szezonális kérdés, hanem napszakhoz, időjárási- és/vagy munkakörülményhez kötött tényező. De mit is tud pontosan ez a technológia, hogyan képes egy anyag a fényt visszaverni?


Biztos mindenki látott már úgy macskát este, hogy belevilágítottak a szemeibe. A XX. század elején kezdte el érdekelni a kutatókat a macskák sötétben világító szeme és vizsgálták meg, hogy hogyan lehet reprodukálni a fényvisszaverődést. 1930-ban használtak először apró üveggyöngyöket, melyek hasonló hatást fejtettek ki, ezért hamar elkezdték hasznosítani a közlekedés biztonságossá tételéhez, majd idővel a munkavédelemben is.

 

Balra: fényvisszaverő szalag elektronmikroszkópos képe. Középen: fényvisszaverő felület textilen. Jobbra: fényvisszaverős kabát. (Forrás: Wikipédia)


Japánban indult meg a tömeges fényvisszaverő anyag gyártás a XX. század közepén, majd miután megszületett a biztonsági fényvisszaverők és reflektorok szabványa, gyorsan kezdett terjedni világszinten a technológia és ezzel kapcsolatosan a további kutatások és fejlesztések. Kína ért el többek között áttörő sikereket a fényvisszaverő szövetek feltalálásában, mely a jól láthatósági munkavédelmi ruhák első mérföldköve lett.
 

Mára már többféle technológia létezik, de az alapot a retroreflexió elve adja. Gömb üvegecskék vagy háromszögletekből mozaikszerűen felépülő prizmák képesek a beérkező fényt úgy tükrözni, hogy az a fényforrás irányába térjen vissza. Ennek köszönhetően normál látási viszonyok között 200m távolságból már képes egy autóvezető meglátni egy fényvisszaverős ruhát viselő embert, ami elég ahhoz is, hogy megálljon akár 130km/h-s sebesség mellett is.
 

A jól láthatóságot fokozza, ha a ruha anyaga szintén valamilyen feltűnő, fluoreszkáló színnel rendelkezik. A sárga, narancssárga vagy piros színek ugyanis az elnyelt fénysugárnál nagyobb hullámhosszú fénysugarat bocsátanak ki, így feltűnőbbek a szemnek.
 

 

EN ISO 20471 - Jó láthatóságot biztosító ruházat. Vizsgálati módszerek és követelmények
 

Az EN ISO 20471 szabvány azokra a védőruhákra vonatkozó jellemzőket rögzíti, melyeknek a célja a jól láthatósági ruházatot viselő láthatóságának a jelzése veszélyes helyzetekben, minden fényviszony között, éjjel és nappal a fényszóró fényében.
 

A Portwest kivizsgáló intézményei olyan tanúsítványokkal rendelkeznek, melyek garantálják a hozzájuk eljuttatott ruhadarabok vagy szövetek a megfelelő színvonalát. A tömegtermelés alapvetően nem garancia arra, hogy minden egyes termék megfeleljen a szabványoknak. Gyáraikban azonban minden szövettekercset és a ragasztószalagot speciális berendezésekkel tesztelnek annak érdekében, hogy biztosítani tudják, hogy ne csak a gyártási folyamat feleljen meg az EN ISO 20471 szabványnak, hanem az összes beküldött ruhadarab.
 

A jól láthatósági ruhákon, illetve sávjaik minden négyzetcentiméterén több ezer mikroszkopikus üveggömb található. Minőség-ellenőrző laboratóriumukban Minolta-Spektrofotométer segítségével ellenőrizik ezeket a sávokat. Ez garantálja, hogy az általuk használt szövet teljes mértékben megfelel az EN ISO 20471 szabványnak.
 

A szigorú szabályozások mind azért kellenek, mert a munkavédelemnek ez a terület is egy alappillére. Életeket menthet a jól láthatóság. Akár nyáron fényes nappal az autópályán dolgozókét, vagy rossz látási viszonyok között egy építkezésen a munkásokét, vagy sötétben az út szélén sétálókét.

 

Nézzen szét jól láthatósági ruházataink között és maradjon látható minden körülmények között!

Megnézem a fényvisszaverős ruhákat. →