loginet_shop.general-error

Munkaruha trendek

Sokáig a munkaruhákat gyártó cégek „csak” arra törekedtek, hogy a folyamatosan változó szabványoknak megfeleljenek a termékeik. Majd, mint szinte minden ipart, ezt a területet is elérte egy új hullám.

 


Munkaruha – védőruha. Mi is a különbség?


Munkaruha és munkaruha között is van különbség. Élhetünk ezzel a leegyszerűsített megközelítéssel is, miszerint minden védőruha munkaruha, viszont nem minden munkaruha védőruha. Hiszen a védőruha – nevéből jól sejthetően – valamilyen külső (fizikai, kémiai, biológiai) behatástól véd meg, tehát veszélyes környezetben dolgozók használják. Ilyenek a vegyszerálló ruházatok, a lángálló vagy hőálló munkaruházatok, hideg elleni munkaruhák, vágásbiztos védőruhák, eső elleni védőruházat vagy elektromos kisülések (ESD) elleni védőruházat, illetve ide tartozik még a jól láthatósági ruházat is. Ezen munkavédelmi ruhákról ebben a cikkünkben tudhat meg többet.


A védelmi képességekkel nem rendelkező munkaruházatok célja, hogy kényelmes és praktikus viseletet nyújtsanak munka közben. A formaruhák is ebbe a kategóriába tartoznak, melyek egységet és professzionalizmust sugallanak, és az adott szakmát egyértelműen megkülönböztetik. Ilyenek a séfruhák, a légiutas kísérők, de még a hivatásos szervek munkaruhái is.


Szabványok szabják meg, hogy egy-egy szakmán belül miben dolgozhat a munkavállaló, így a védőruhákat a munkáltatónak kell biztosítani és neki kell tisztában lenni ezekkel a szabványokkal. A mosásukat is külön kell megoldani, nem viheti haza a munkavállaló, mert speciális mosást igényelnek egyes védőruhák, hogy meg tudják őrizni a védelmi képességeiket. Munkaruhát a munkáltatónak csak akkor kell biztosítania, ha ő határoz meg egy konkrét viseletet. Még egy fontos megkülönböztetés: a védőruhának nincs kihordási ideje, míg a munkaruha esetén szintén a munkáltató dönt efelől. Ha a védőruházatban sérülés keletkezik, onnantól kezdve nem képes a funkcióit – amire hivatott – teljeskörűen ellátni, ezért le kell cserélni.


Mivel a védőruhában is dolgozni kell (bizony), így általánosságban munkaruhának mondható. Fontos tisztában lenni a fenti információkkal, viszont az alábbiakban már összességében beszélünk a munkaruhákról, nem teszünk különbséget a két kategória között.

 

Balra védőruházat, jobbra munkaruházat


Munkaruha trendek


Mára már az a munkaruha számít forradalminak, mely a szükséges és szigorú szabványoknak megfelel (mely természetesen elsődleges szempont minden felett), és emellett követi a modern megjelenést és esetleg divatot teremt.


A jelenlegi divat az utcai megjelenésre hasonlító, modern és fiatalos munkaruhát képviseli, melyeknél a gyártók bátran nyúlnak feltűnő és élénk színekhez. Szemben a régi trenddel, ahol a szürke és kék szín volt jellemző. Funkcionalitásban is sokat változott a munkavédelmi piac, hiszen egyre szegmentáltabban és egyre precízebben képes kiszolgálni egy-egy szakmát.


A 21. századra középpontba került az individualizmus, így az is, hogy nem mindegy, hogy hogyan érzi magát az ember abban, amiben dolgozik. Mind megjelenés, mind kényelem szempontjából. Így az alapanyagok is olyan fejlődésen, fejlesztésen mentek keresztül, melyek ezt hívatnak elősegíteni. Olyan tartós anyagokból készülnek ma már a munkaruhák, melyek ellenállnak a kopásnak, a minnapi használatnak és a sok mosásnak.


A farmernadrág, mely mára hétköznapi viseletté vált, a 19. században még munkaruhaként funkcionált. Elsőként egy favágó rendelt farmernadrágot munkaruhaként 1870-ben, majd futótűzként kezdett terjedni, és a 20. század közepére közkedvelt munkaruha lett a férfiak és a nők körében is.

 


Azóta a munkásnadrágok igen nagy fejlődésen mentek keresztül. Közkedvelt lett a kantáros nadrág, illetve kulcsfontosságú lett a mozgásszabadság és a tárolási lehetőségek kreatív kivitelezése. Szerszámtartó zsebek, hurkok, lengő zsebek, zipzáras és sok tárgy tárolására alkalmas zsebek, térdpárnák teszik igen praktikussá a munkásnadrágokat.


Napjainkra a munkaruházati választékban nem szab határt a képzelet sem szín, sem fazon, sem anyagösszetétel tekintetében. A hagyományosnak és klasszikusnak mondható daraboktól a figyelemfelkeltő és modern megjelenésű ruházatig terjed a kínálat. Mindenki megtalálhatja azt a munkaruhát, melyben komfortosan érzi magát és emellett az a munkáját is támogatja. Emellett kiterjedt a női munkaruha kollekció is, melyek karcsúsított szabásúak és illeszkednek a női idomokhoz.

 


Kíváncsi ezekre a modern munkaruhákra? Nézzen szét a Magic Tools kínálatában →