loginet_shop.general-error

Női hódítás az építőiparban

Avagy egyre több női szakember dolgozik az építőiparban, a számuk pedig évről évre folyamatosan nő.

 

A Mapei Kft. cikkje alapján kiderült, hogy egyre több nő választja hivatásának az építőipart, amire remek példa a munkaállományuk, hisz a cégüknél a munkatársak több mint egyharmada nő, és a vállalat idén 3. helyezést ért el a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) által szervezett „Legjobb Női Munkahely 2020” pályázaton.

 

Már a Magyar Építőipari Szakemberek Közösségének is van női burkoló tagja és korántsem ő az egyetlen, aki nőként ezt a szakmát választotta: a szakmai továbbképzéseken is egyre gyakrabban bukkannak fel a női szakemberek.

 

A Szakemberközösség egyik női tagja, grafikusból lett burkoló. Ma már önállóan vállal munkákat, különösen közel áll hozzá a mozaikozás. Szerinte ebben például a nők jobbak, mint a férfiak, mert jobban van türelmük az aprólékos, precizitást igénylő munkákhoz. Hasonló véleményen van egy másik hölgy munkatárs, aki a férjével közösen vállal munkákat, közben építőipari technikumban tanul. Szeretne műemlék épületek felújításával foglalkozni és felépíteni egy profi csapatot.

 

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a jövőben jelentősen bővülni fog a női szakemberek száma az építőiparban. A tendenciát erősíti a szakemberhiány, a munkaerőpiac átalakulása, valamint az építőipar egyre nagyobb arányú gépesítettsége, ami a korábbiakhoz képest könnyebbé teszi a munkák egy részét. A szakember úgy véli, hogy a nők megjelenése az iparágban új, friss szemléletet hoz és felgyorsítja az építőipari kultúra fejlődését.


 

A két említett hölgy a cikkben:

Lukács Emese Facebook oldala: https://www.facebook.com/burkolas.greenstyle/

Berényiné Szabó Brigitta Facebook oldala: https://www.facebook.com/brigitta.szaboneberenyi

 

Forrás: Mapei Kft.