loginet_shop.general-error

Vízhatlan, vízlepergető vagy vízálló munkaruha. Ön tudja, mi a különbség?

Mielőtt a szakadó esőben derülne ki, hogy a kiválasztott eső elleni munkaruha átázik, érdemes előtte kicsit képbe kerülni, hogy mit jelent az, ha egy esőkabát vízálló, vízlepergető vagy épp vízhatlan.

Mindegyik másmilyen mértékben képes védelmet nyújtani az eső ellen, annak mennyiségétől és intenzitásától függően. Az alábbiakban megtudhatja, hogy Önnek melyikre lesz szüksége.
 


A munkavédelemben az EN343 európai szabvány az, ami meghatározza azokat a követelményeket és vizsgálati módszereket, ami a védőruházat anyagainak és varratainak viselkedésére vonatkozik a csapadékkal szemben (pl. víz, hópelyhek, köd és páratartalom). Vízállóság és vízpárával szembeni alapvető tulajdonságok vizsgálandóak. Az X a vízállóságot mutatja, aminek 3 osztálya van. Az Y a lélegzőképességet jelenti, aminek szintén 3 osztálya van. Mindkét esetben a legmagasabb szint a 3.

 

Lássuk, mit is jelent a három kifejezés:
 

Vízhatlan munkaruha

A vízhatlan munkaruhák biztosítják a legalacsonyabb szintű védelmet, enyhe eső mellett praktikusak. Ezek általában szorosan szövött anyagból készülnek, így bizonyos mértékű vízhatlanságot nyújtanak, mert időbe telik, mire a víz beszivárog a szöveten keresztül. Extra bevonat vagy impregnálás hozzáadásával azonban vízlepergetővé tehetők ezek az anyagok is.

 

Vízlepergető munkaruha

A vízlepergető tulajdonság nagyobb védelmet nyújt a vízállósághoz képest. A víz nem képes könnyen behatolni az anyagba, annak felszínén vízgyöngyök formájában gyűlik össze. Ezt szakkifejezéssel élve ú.n. hidrofób tulajdonságnak nevezzük.

 

Vízálló munkaruha

Vízálló esőkabát fog kelleni, ha szakadó esőben kell dolgozni a szabadban. Változó, hogy egy kabát mekkora ránehezedő nyomást bír el, mielőtt átnedvesedne, ebben segít az EN 343 szabvány. Például Portwest S450 - Sealtex esődzseki 5 000 milliméterig vízálló, ami azt jelenti, hogy csak akkor kezdene átnedvesedni, ha a kabát egyetlen pontját eltalálná egy 5 méteres vízoszlop.
 


A lélegzőképesség ugyanolyan fontos az esőkabátok esetében, hiszen attól, hogy jól elzárja a vizet a bőrünktől az anyag, beleizzadni a kabátba mégsem szeretnénk. Egy jól lélegző esődzseki elvezeti a nedvességet a testtől egészen a ruha külsejéig. A hidrofil anyagok vonzzák a vizet, és néha úgy fejlesztik ki őket, hogy egy természetesen vízálló szövetet tartós víztaszítóval vagy DWR-rel kezelnek. A hidrofil szövet és a vízlepergető külső réteg kombinációja kiváló vízhatlan kabátot eredményez, mivel kívülről szárazon tart, belül pedig kényelmes érzetet biztosít.

 

Nézzen szét eső elleni munkaruháink között és maradjon szárazon →