loginet_shop.general-error

Aktívszenek: Minőségi szűrési teljesítmény

Az aktívszenek, amelyeket a BLS használ a gázok és gőzök szűrésére, magas biztonsági szabványoknak felelnek meg, és kiváló szűrési teljesítményt garantálnak.

Mi az aktívszén?

Az aktívszén egy magas megkötődési képességgel rendelkező anyag, amely főként amorf szénből áll és rendkívül porózus szerkezettel rendelkezik, valamint nagy fajlagos felülettel (500-tól 2500 m²/g-ig). Egy gramm aktívszén felülete egy futballpálya méretének felel meg. Ennek a nagy fajlagos felületnek köszönhetően az aktívszén képes sok más anyag molekuláit megkötni a belső felületén.

Az adszorpció jelensége során a kémiai fajok (molekulák, atomok vagy ionok) kémiai-fizikai kölcsönhatásba lépnek két különböző fázis elválasztó felületén. Az aktívszén adszorpciós képességét specifikus mutatók alapján értékelik, mint például a benzolindex, a melaszindex (ami a nagy molekulatömegű anyagok adszorpciójára utal), a jódindex (ami a szervetlen vegyületek adszorpciójára utal nagy molekulatömeg mellett), és a metilénkék index (ami az aktívszén aktivitását jelzi, különös tekintettel a mikroporozitására).

Az aktívszén formái

Az aktívszén több formában is elérhető:

  • Granulált aktívszén (GAC - Granular Activated Carbon): homokméretű szemcsékből áll (kb. 0,8 mm), és akkor használják, amikor nagyobb pórusú és kisebb fajlagos felületű anyagra van szükség.
  • Porított aktívszén (PAC - Powdered Activated Carbon): apróbb szemcsékből áll, és akkor alkalmazzák, amikor kisebb pórusú és nagyobb fajlagos felületű aktívszénre van szükség.
  • Extrudált aktívszén (EAC - Extruded Activated Carbon): extrudált hengerecskékből áll, és gázkibocsátások kezelésére használják (például oldószervisszanyerő rendszerekben, VOC-k esetén), ahol alacsony nyomásesés szükséges.

Az aktívszén különböző szénben gazdag szerves anyagokból állítható elő, mint például fa, szén, tőzeg és kókuszdióhéj.

Mire jó?

Az aktívszén felhasználása a szűrésben, tisztításban, szagtalanításban és a folyadékok elszíntelenítésében történik. Mikroszkóp alatt megfigyelhető, hogy az aktívszén egy fokozatosan szűkülő járathálózatból áll, amely lehetővé teszi a levegőben lévő szennyező anyagok megkötését.

Az aktívszén szerepe a légzésvédelemben

Az aktívszenek használata a légzésvédő eszközökben elengedhetetlen a mérgező gázok és gőzök, valamint a kellemetlen szagok megkötéséhez, így tiszta levegőt biztosítva a felhasználók számára működés közben.

A többször használatos maszkok szűrőin kívül, néhány BLS eldobható maszk modell aktívszén réteget is tartalmaz a szűrőanyag mellett. Ez a kezelés lehetővé teszi, hogy a termékek elnyeljék a kellemetlen szagokat, növelve a védelem és a kényelem szintjét a használat során. Például a BLS Zer0 30 C szűrőmaszk.

BLS termékek aktívszenekkel

Nézzük meg, mely BLS termékek tartalmaznak aktívszeneket és mik az előnyeik.

Eldobható maszkok

Egy aktívszenekkel impregnált szövetréteg hozzáadható az eldobható maszkok szűrőanyagaihoz. Ez a speciális réteg blokkolja a kellemetlen szagokat. Az aktívszenes modellek védelmet nyújtanak savas, szerves gázok/gőzök és ózon ellen a specifikus határérték alatt (TLV - Threshold Limit Value). Ez a specifikáció a következő sorozatokban található meg:

BLS Zer0 - 030

BLS Zer0 - 030C

BLS Zer0 - 031

Cserélhető aktívszenes maszkok

A BLS által gáz- és gőzszűréshez használt aktív szén minősége megfelel a magas biztonsági előírásoknak és garantálja a kiváló szűrési teljesítményt. A készülékeket mérgező adalékanyagok, például hat vegyértékű króm (CR VI) felhasználása nélkül gyártják. A következő sorozatokban állnak rendelkezésre: 

Serie BLS 8000 next