loginet_shop.general-error

Minden, amit tudni kell a fejvédelemről

Fejünk az egyik leginkább védelemre szoruló testrészünk, ha veszélyes munkakörnyezetben dolgozunk. Védeni kell a leeső tárgyaktól, a szemünkbe, légzőszervünkbe vagy szánkba jutó gázoktól, folyadékoktól, poroktól, illetve fülünket a hangos zajoktól.


A Magic Tools kínálata a fejvédelem mind a 4 területén (légzésvédelem, szemvédelem, fejvédelem és hallásvédelem) a legújabb szabványok szerinti minősítésekkel rendelkezik, biztosítva ezzel a legmagasabb szintű védelmet.
 

Az alábbiakban segítünk eligazodni, hogy a fejvédelem minden területén tisztában lehessen.

 


Légzésvédelem – maszkok, álarcok


A koronavírus megjelenése óta ez a terület némileg átrendeződött. Megjelentek a textil maszkok, és hétköznapi viseletté váltak az utcán és sok munkahelyen az orvosi maszkok és a magas szűrőképességű munkavédelmi maszkok is. A vírus előtt kevesen ismerték az FFP2, FFP3 és KN95 kifejezéseket, mára már ez folyik minden média csövén.


A munkavédelemben eddig a munkakörülmények okozta veszély határozta meg, hogy milyen fajta légzésvédőt kell használni, és azoknak milyen szabványoknak kell megfelelni. Alapjaiban megkülönböztetjük a teljes álarcot, a félálarcot, az egyszerhasználatos maszkokat, úgy mint orvosi szájmaszk, FFP1, FFP2, FFP3 maszkok, munkavédelmi pormaszkok, szelepes porálarcok vagy szelep nélküliek.


Kétfajta veszélyt különböztetünk meg a légzésvédelemben: szilárd részecskék (pl. por, köd, füst) és lebegő anyagok (pl. gázok, gőzök).


Honnan tudjuk, hogy milyen munkavédelmi maszkot válasszuk?
A légzésvédők kiválasztásának 4 lépése segít ebben. Kattintson a részletekért.


Tovább a légzésvédelmi termékekhez →

 


Szemvédelem – védőszemüvegek


Látásunk az egyik legértékesebb kincsünk, így nem lehet elég körültekintőnek lenni a szemünk védelmének érdekében. Ha nem munkavédelmi szemüvegben dolgozik, akkor hatalmas veszélynek teheti ki szemét, mert egy sima műanyag szemüveg egy erősebb behatásra betörik, és az üvegszilánkok a szembe mehetnek – visszafordíthatatlan károkat okozva ezzel. A munkavédelmi védőszemüvegek ezzel szemben pókhálósra repednek, ha nagy ütés éri őket, és véletlenül sem törik darabokra a lencse.


Zárt, szellőzőnyílások nélküli védőszemüvegtől kezdve, a hegesztőszemüvegen át, a hagyományos munkavédelmi szemüvegekig terjed a kínálat.


4 fajta lencseszínt különböztetünk meg:

  • Víztiszta: Jó látási viszonyok között, elsősorban beltérben használatos lencsetípus
  • Sárga: A sárga lencse növeli a kontrasztokat. Ideális gyenge fényviszonyok között, mesterségesen megvilágított területeken, ködös, felhős időben.
  • Sötétített/szürke: Ezek a lencsék ideálisak napsütésben és kültéri használatra. Munkavédelmi napszemüvegnek is nevezhetjük.
  • Polarizált: Megállítja a vízszintes visszaverődéseket, kiküszöbölve a tükröződést. Ideális kültéren, vezetéshez vagy vízparton.


Nagy sebességű részecskék ellen védenek még az arcvédők, melyeken a látómezők polikarbonátból készülnek, ezáltal biztosítva nagyobb felületen védelmet.


Szemvédelmi szabványok.


Tovább a szemvédelmi termékekhez →

 


Fejvédelem – védősisakok


A fej védelmének fontosságát sem lehet vitatni. Ha van rá esély, hogy fejünkre eshetnek tárgyak, akkor az előírások szerinti munkavédelmi sisak viselése kötelező. Nem mindegy azonban a színe! A munkavédelmi sisakok színeinek jelentésével érdemes tisztában lenni:

  • Sárga sisak: a magasépítésen dolgozók viselik,
  • Kék sisak: a nagyfeszültség közelében dolgozók viselik,
  • Zöld sisak: a gépészek viselik,
  • Piros sisak: az ellenőrök viselik,
  • Fehér vagy szürke sisak: a látogatók pedig szigorúan csak ebben léphetnek be veszélyes munkaterületekre.


Ezzel könnyebb megkülönböztetni a munkásokat akár a magasból, akár a földről, hogy kihez forduljon az ember a nagy létszámú brigádban.


A munkavédelmi sisakok érvényessége sok tényezőtől függ. Alapvetően évente ajánlott felülvizsgálni az állapotukat, így a használhatóságukat. Mert egy repedés, túlzott kopás vagy eltorzulás miatt már annyit veszíthetnek védelmi képességükből, hogy szinte olyan, mintha nem is lenne a fejünkön. Egy védősisak akkor képes a külső fizikai behatásoktól megvédeni, ha teljesen ép, nincs elhasználódva.


Kínálatunkban számos munkavédelmi sisak megtalálható: jól szellőző sisak, sötétben világító sisak, átlátszó sisak, extra könnyű sisak, védőszemüveggel felszerelt sisak.


A kiváló védelem és a sportos megjelenés párosítása a beütődés elleni munkavédelmi sapkákban van meg, melyek baseball sapka formájúak, mégis segítenek elkerülni a beütődésekből adódó fejsérüléseket.


Fejvédelmi szabványok.


Tovább a fejvédelmi termékekhez →

 


Hallásvédelem – fültokok, füldugók


Magasabb zajszint mellett dolgozóknak a halláskárosodás elkerülése érdekében munkavédelmi fülvédőt, azaz fültokot, füldugót kell használni. A 90 dB-es hangerő már zajnak minősül, ilyen egy elhaladó kamion, munkagép vagy akár egy fűnyíró hangja. Egész nap ilyen zajszint mellett dolgozva fokozatosan károsodhat hallásunk. A fájdalomküszöb 120 dB-nél kezdődik, ez már veszélyes zajnak minősül. A minősített fülvédők meghatározott dB szintig képesek megszűrni a zajt és megvédeni hallásunkat.


A klasszikus munkavédelmi fülvédők mellett léteznek sisakra szerelhető fültokok és pántos munkavédelmi füldugók.


Hallásvédelmi szabványok.


Tovább a hallásvédelmi termékekhez →